Hur ofta tänker du på romarriket?

Romerska legionärer

En svensk influencer, Saskia Cort, gjorde en spaning på Instagram och kom fram till att män verkar tänka på romarriket förvånansvärt ofta. Spaningen blev viral och har nu spridit sig även internationellt. Tror du oss inte? Testa att söka på #romanempire på dina sociala medier.  

Nyligen skrev exempelvis Washington Post och New York Times artiklar med rubrikerna ”Hur ofta tänker män på antika Rom? Ganska ofta, verkar det som” och ”Är män besatta av romarriken? Ja, säger männen”. Men vad beror det på? Kanske kan det vara så att en hel del av det som vi idag tar för givet, det hade sitt ursprung i den antika världen. Tänk bara en sån sak som avloppssystem. Ja där ser du, nu fick vi dig att också tänka på romarriket!

Hur många är besatta, egentligen?

Men det verkar som om vi egentligen inte behöver vara så oroliga för våra partners funderingar. Enligt analys- och undersökningsföretaget Novus undersökning tänker 5 procent av männen och 1 procent av kvinnorna i Sverige mellan 18–85 år dagligen på romarriket. 95 % tänker således inte på romarriket varje dag. Enligt Novus "En påminnelse, att något som är stort på internet sällan är det i verkligheten". Något som däremot är stort, det är antalet böcker som skrivits om ämnet. Så tipsa din partner eller lär dig mer själv. Vem vet, det här kanske kan vara början på en ny hobby?

Vill du tänka på romarriket?

Romarrikets kvinnor : makt, mord och moderskap av Queckfeldt, Eva

I Romarrikets kvinnor försöker historikern Eva Queckfeldt lyfta fram några av alla dessa kvinnor och vidare skärskåda de myter som omgärdat dem. Här berättas Roms historia från dess äldsta tid fram till 300-talet e.Kr., men för första gången på svenska görs det med rikets ledande kvinnor i fokus.

SPQR : historien om det antika Rom av Beard, Mary

Här tittar en av världens främsta forskare inom den klassiska antiken på Roms historia från en ny synvinkel inte bara på dess förbluffande utveckling från en obetydlig by i Mellanitalien till en supermakt, men också på hur romarna såg sig själva och sina bedrifter, och varför de fortfarande är viktiga för oss

Roms kejsare av Beard, Mary

”Grymma, galet rika och maktfullkomliga – så beskrivs ofta det antika Roms kejsare. Men vilka var de egentligen, och vad innebar det att styra över ett av de mäktigaste imperierna världshistorien skådat? I den internationella succén SPQR berättade Mary Beard om det antika Roms tusenåriga historia.

Kejsare och generaler : männen bakom Roms framgångar av Goldsworthy, Adrian

Här beskrivs femton av de främsta romerska härförarna, deras egenskaper, slag och segrar. Även skildringar av den romerska krigföringen, striderna om Karthago, krigen mot Hannibal på 200-talet och försöket att vinna tillbaka västra delen av kejsardömet på 500-talet. Författaren är brittisk militärhistoriker.

Roma : en roman om den eviga staden av Saylor, Steven

Genom ättlingarna till två av Roms första familjer, klanerna Poitius och Pinarius, berättas staden Roms historia under tusen år. Här finns Romulus och Remus, sabinskornas bortrövande, de puniska krigen, mordet på Caesar med mera.

Legionären av Scarrow, Simon

Legionären är den första delen i Simon Scarrows populära serie som utspelar sig i det romerska riket vid vår tideräknings början. I de fristående och spännande romanerna om soldaterna Cato och Macro utforskas romarriket och livet som soldat i den tidens mest framgångsrika armé.